Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A jól láthatóság igenis fontos

A jól láthatóság igenis fontos

A jól láthatóság munkavédelmi szempontból fontos, de mi is az tulajdonképpen? Miért fontos ennyire? A következőkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.

Mindent a jól láthatóságról!

Többször halljuk, hogy a jól láthatóság munkavédelmi szempontból fontos, de mi is az tulajdonképpen? Miért fontos ennyire? A következőkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.

Mitől lesz egy munkaruha jól láthatósági?

Minősített jól láthatósági ruházatnál 4 dolgot kell figyelembe vennünk:

  1. A ruha háttér alapanyaga
  2. Fényvisszaverő csíkok
  3. Háttéranyag felületének nagysága
  4. Fényvisszaverő szalag szélessége és hossza

A jól láthatósági ruhák alapanyaga egy speciális fluoreszkáló/fluoreszcens anyagból készül. Összesen 3 színben elérhető: sárga, narancs és vörös, melyek az átlagos színeknél ragyogóbbak, így viselőjük jobban észrevehető nappali fényviszonyok között. A fluoreszkáló anyag fényvisszaverő hatása annak köszönhető, hogy az elnyelt fénysugárnál nagyobb hullámhosszú fénysugarat bocsát ki. A munkaruhák között a leggyakoribb szín a sárga, de manapság a gyártók igyekeznek mindhárom létező színkombinációban elkészíteni minden modellt. Az, hogy melyik színt választjuk a munkavégzéshez, teljesen egyéni ízlés kérdése. Erre vonatkozóan nincs előírás, mindhárom szín megfelel az EN ISO 20471 szabványnak. Ez alól kivétel lehet, ha a munkáltató kifejezetten egy adott szín viseléséhez ragaszkodik.

A fényvisszaverő csík különleges tulajdonsága, hogy minden négyzetcentiméterén több ezer üveggyöngy található, amelyek mint apró tükrök verik vissza a rájuk eső fényt. Ennek köszönhetően „reflektorként” világítja meg viselőjét gyenge, rossz fényviszonyok között is.

Mind a fluoreszcens háttéranyag, mind a fényvisszaverő szalag esetében fontos a ruházatban lévő arányuk. Az arányok szerint három osztályba soroljuk a jól láthatósági termékeket.

A következő táblázatban részletezzük az anyagok arányait:

Láthatósági szintek

3-as osztály (magas)

2-es osztály (közepes)

1-es osztály (alacsony)

Jól láthatósági fluoreszcens háttér alapanyag

0,80 m2

0,50 m2

0,14 m2

Fényvisszaverő, reflektív anyag, csíkok

0,20 m2

0,13 m2

0,10 m2

Háttéranyag követelmények

a szögben mért, színkoordinátáknak megfelelő, legkisebb felületi fényességi tényező ßmin = 0,70 (sárga), 0,40 (narancs), 0,25 (vörös)

Fényvisszaverő anyag követelmények

a szögben megvilágított (5°) és mért (12') fényvisszaverési együttható igénybevétel után R' > 100 cd (lx.m2)

Védőruházati példa

kabátok, dzsekik, overallok

mellények, pólók, pulóverek

nadrágok, kantárok, sapkák

         

 

Az 1. osztályba (minimum szint) sorolt ruházat minden, közlekedési úton vagy közelében dolgozó részére, illetve magasabb kategóriájú védőruha kiegészítésére szolgál. A 2. osztályba (középszint) tartozó védőruházat minden, A és B típusú úton vagy közelében dolgozó részére alkalmas (ide értjük a sofőröket is). A 3. osztályba (legmagasabb szint) sorolt munkaruhákat minden, autópályán, repülőtéren és azok közelében dolgozónak kötelező viselnie.

Minden jól láthatósági ruházat címkéjében található piktogramban meg tudjuk nézni, hogy mely osztályba tartozik az adott ruhadarab.

Fontos hozzátennünk, hogy amely ruha nem rendelkezik tanúsítvánnyal, az nem jól láthatósági ruházat. A minősített jól láthatósági védőruházat esetében garantált például a 30-50 mosási képesség, míg a nem minősített ruházatnál ez jóval kevesebb. Tipikusan a fényvisszaverő szalag megy tönkre, kopik, törik meg.

A gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a jól láthatósági ruhák egyre korszerűbbek, kényelmesebbek és több funkciósak legyenek. Az új modelleknél például már lamellált a fényvisszaverő csík, így sokkal könnyebb bennük mozogni. Emellett tartósabb, mivel nem törik meg a szalag. Tökéletes példa erre a Portwest jól láthatósági softshell dzseki.

De miért ilyen fontos?

A statisztikai adatok szerint a legnagyobb számú baleset különböző egyéni tevékenységek (szabadidős sportolás, kerékpározás, házkörnyéki munkák, kerti munkák) során következik be. Ezek nagy többségénél a megfelelő védőruházat, védőfelszerelés használata biztonságot nyújtana, és csökkentené ezek előfordulási arányát. Tehát a jól láthatósági ruházat viselése a szabadidős tevékenységünk közben is fontos.

Az ipar számos területén munkavédelmi előírás a jól láthatósági ruházat használata. Ilyen területeken dolgozók például az útépítők, építőipari dolgozók, vasúti és repülőtéri alkalmazottak, kikötők munkavállalói, munkagépekkel és hajón dolgozók. A speciálisabb területek dolgozóinak plusz funkciókkal is ellátott jól láthatósági munkaruházat készül. Ilyen extrák az antisztatikusság, a vízállóság vagy épp a lángállóság.

Minden esetben tartsuk tehát szem előtt, hogy a jól láthatósági munkaruházat viselése nemcsak az előírásoknak való megfelelés miatt fontos, hanem balesetet előzhetünk meg vele, sok esetben életmentő is lehet.

Jól láthatósági termékkínálatunkat itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: Munkavédelem