Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Munkavédelmi jelzőtáblák! Jó, ha tudod!

Munkavédelmi jelzőtáblák! Jó, ha tudod!

Nem fér hozzá kétség, hogy a biztonságos munkakörnyezet megteremtése kulcsfontosságú minden területen, ennek módszerei és eszközei azonban iparáganként eltérőek lehetnek. Olyan környezetben, ahol valamilyen veszélyforrásra kell felhívni a figyelmet, különösen fontos a megfelelő biztonsági jelzések kihelyezése, hiszen ezzel csökkenthető a balesetek kockázata. Cikkünkben a betartandó előírásokat szemléltetjük, és megmutatjuk mikor milyen táblákat kell kitenni. 

A figyelmeztető táblák

 

Fontos megjegyeznünk, hogy a figyelmeztető táblákat minden esetben meghatározott szabályok alapján kell kialakítani. A táblák közös jellemzője a sárga háttérszín, amelynek minimum a jel felületének felét kell kitennie. Ezen előírás betartása a figyelemfelkeltés miatt szükséges. A veszélyforrásra utaló jel rendre egy piktogram, amit egy háromszög vesz körül. A szín ez esetben is lényeges, a jelzés és a háromszög szegélye egyaránt fekete kell legyen, hiszen a szín megfelelő kontrasztot teremt a sárga háttérrel. A táblák kialakítása mellett a kihelyezésükre is hangsúlyt kell fektetni, az erre irányuló előírások figyelembe vételével. A munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről szóló 2/1998.(I.16) MüM rendelet értelmében a figyelmeztető táblákat jogszabály által előírt távolságban úgy kell kihelyezni, hogy azok meghatározott távolságból egyértelműen felismerhetők legyenek. Mindemellett ügyelni kell a táblák meglétének rendszeres ellenőrzésére és karbantartására, szükség esetén cseréjére, amely teendők a munkáltató feladatkörébe tartoznak. 

 

A rendelkező táblák

 

A rendelkező táblákat egy meghatározott magatartás előírására alkalmazzák. Ezen jelzések elhelyezése rendkívül fontos a különböző munkálatok végzése során, hiszen olyan dolgokra figyelmeztethetnek, mint a fejvédő, a hallásvédő vagy a védőálarc használata. A rendelkező táblák egytől egyig kör alakúak, amelyek kék alapon fehér piktogramot tartalmaznak. Fontos előírás, hogy a kék szín a jel felületének legalább 50%-át tegye ki, az ábrákat pedig sok esetben érdemes felirattal kiegészíteni. A táblák elhelyezését illetően be kell tartani a jogszabály által előírt paramétereket, miszerint a jelet megfelelő magasságban, a látómező és az esetleges akadályok figyelembe vételével, jól látható helyen kell feltüntetni. 

 

A tiltó táblák

 

A tiltó táblák olyan biztonsági jelek, amelyek veszélyes magatartást tiltanak. Kihelyezésük igazán fontos, hiszen segítségükkel a munkát végzők és a munkavégzés hatókörében tartózkodó személyek időben felismerhetik a veszélyforrásokat, és megelőzhetik a baleseteket. A tiltó táblák kör alakúak, amelyen a jelek fehér alapon fekete piktogrammal jelennek meg, szélen és harántsávban pedig vörös színűek. Fontos, hogy a figyelemfelkeltő piros szín a tábla legalább 35%-át kitegye. Természetesen ezen jelzésekre is vonatkoznak az elhelyezést illető jogszabályok, amelyek értelmében a felismerési távolság 5 méter, vagyis a jelet ilyen messziről észre kell venni. 

 

Az építőipari táblák

 

Az építőipari táblák elengedhetetlen részei az építkezéseknek, amelyek feladata hogy hasznos információt nyújtsanak a munkavállalóknak és a járókelőknek. Ezen jelzések lehetnek figyelmeztető, irányító, vagy információs jellegűek, illetve különböző biztonsági előírásokra is felhívhatják a figyelmet. Megfelelő elhelyezésük az építkezési folyamat része, amely kulcsfontosságú a hatékony lebonyolítás és a balesetek megelőzése szempontjából. 

 

A biztonsági jelzésekkel ellátott táblák többféle méretben kaphatók, amelyek alapanyagai is eltérőek lehetnek. Léteznek öntapadó vinyl anyagból és műanyagból készült darabok, ezek közül a választás egyéni preferencia kérdése. Az öntapadó vinyl a leggyakrabban használt alapanyag a jelzések készítése során, amely bel-, és kültéren egyaránt megállja a helyét. Vízálló anyag, rendkívül ellenálló a magas és az alacsony hőmérséklettel szemben. Az elhelyezés során fontos, hogy a táblát mindig zsírtalanított, megtisztított és egyenletes felületre ragasszuk. A műanyag tábla előnye, hogy a jó megmunkálhatóság mellett nagyon sima felület jellemzi, ezáltal jól szitázható. Elhelyezése igazán egyszerű, csavarral, szöggel és kétoldalú ragasztóval egyaránt felerősíthetjük a falra.