Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Munka a hidegben!

Munka a hidegben!

Itt a tél, kint röpködnek a mínuszok, az időjárási viszonyok sok esetben kritikusak. Íme 6 dolog, amire ajánlott figyelnünk hidegben végzett munka során.

Itt a tél, kint röpködnek a mínuszok, az időjárási viszonyok sok esetben kritikusak.

Íme 6 dolog, amire ajánlott figyelnünk hidegben végzett munka során.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mi minősül az előírások szerint hidegben végzett munkának:

Kültéri munkavégzés esetén akkor beszélhetünk hidegben folyó munkavégzésről, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidőnk 50%-ában nem éri el a + 4 °C-ot.

Beltéri munkavégzés esetén pedig akkor van szó hidegben történő munkáról, ha a középhőmérséklet a munkaidő felében nem éri el a + 10°C-ot. Hideg évszakban az alábbiaknak megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani a munkavállalók számára:

  • szellemi munka esetén 20-22 °C
  • könnyű fizikai munka esetén 18-20 °C
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18 °C
  • nehéz fizikai munka során 12-14 °C

Fontos továbbá - akár munkáltatóként, akár munkavállalóként -, hogy tisztában legyünk az érvényes munkavédelmi szabályokkal. A várandós nők és a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak számára például tilos hidegnek minősülő munkakörnyezetben dolgozni.

A szabályok be nem tartása számos problémát, akár munkahelyi balesetet okozhat a hidegben. Tartósan hideg környezetben fáradékonyabbak lehetünk, végtagjaink esetlegesen remeghetnek, kezünkkel kevésbé tudjuk munkaeszközeinket fogni, szorítani. Az ilyen környezetben dolgozók között jellemzőek továbbá a meghűléses és légúti megbetegedések, valamint a reuma.

Szóval, mire is kell figyelnünk a hidegben? Ezekre:

1.Meleg védőital fogyasztása!

Nem csak a nagy melegben, a hideg munkakörnyezetben is szükséges védőitalt biztosítani a munkavállalók számára. Ebben az esetben meleg tea (+ 50 °C) a megfelelő, egyéni ivópohárral és ízesítővel (édesítő és cukor) kiegészítve.

2.Pihenőidő betartása!

Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perc pihenőidőt kell biztosítani a dolgozók számára. Extrém hidegben történő munkavégzés esetén még hosszabb pihenőidőt szükséges kiadni. Arra is ügyelni kell, hogy a szünetet a munkavégzés hőmérsékletéhez képest melegebb környezetben töltsék a munkavállalók.

3.Ügyeljünk magunkra és másokra!

A hidegben végtagjaink kihűlhetnek, lassul a reakcióidőnk. Így kiemelten fontos, hogy figyeljünk magunkra és egymásra is. Szabadban történő munkavégzésnél időnként mozgassuk meg ujjainkat, végtagjainkat! Ha bármilyen rosszullét, baleset ér minket, azonnal abba kell hagynunk a munkavégzést, és orvosi ellátást vagy munkahelyi elsősegélynyújtást kell kérnünk! A munkavédelemről szóló törvény (1993. évi XCIII. törvény) is kimondja: „A munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”

4.Figyeljünk környezetünkre! Csak óvatosan!

A kültéri munkák esetén (pl.: építőipar, útépítés, úttisztítás, faipari munkák, állattenyésztés, szemétszállítás stb.) környezetünk nem könnyíti meg a dolgunkat. A fagyott út, járólap csúszásveszélyes, a leesett hó mennyisége miatt látásviszonyaink csökkennek, és az esetlegesen lefagyott tárgyak, munkaeszközök mozgatása is nehézkes lehet. Ilyenkor különös odafigyeléssel végezzük munkánkat!

5.Fűtőtest!

Beltéri munkavégzés esetén nagyon fontos, hogy a megfelelő fűtésre alkalmas eszközt válasszuk ki. Különös tekintettel kell lennünk az ún. égéstermék-elvezetés nélküli eszközökre. Ilyenek a hősugárzók és a propán-bután palackkal üzemelő kályhák is. Ezek esetében nagyon kell ügyelnünk a helyiség természetes szellőzésére. Nagy számban okoz munkahelyi balesetet a rosszul beüzemelt eszközök használata során kialakuló szén-monoxid gáz (CO).

6.Megfelelő védőruházat!

Kiemelkedően fontos a megfelelő védőruházat használata. Ez esetben figyelembe kell venni a kockázatértékelést, a munka jellegét (könnyű vagy nehéz fizikai munka) és a munkavállalók egészségügyi állapotát is. A leggyakrabban használatos téli védőruhák: bélelt kabát, bélelt védőmellény, meleg sapka, bélelt kesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs. További termékek: itt. Ügyeljünk a munkaruházat és a védőfelszerelés viselése során keletkező többletmegterhelésre, és a hallást, látást, mozgást korlátozó hatásra is. Célszerű például egy többfunkciós kabátot választani, amelyből a bélés eltávolítható, vagy könnyedén mellénnyé alakítható a szabadabb munkavégzés érdekében. Az olyan munkakörökben, ahol közúti forgalom mellett, mozgó gépjárművek közelében folyik a munkavégzés, vagy a látásviszonyok korlátozottak, a jól láthatóságot biztosító, fényvisszaverő csíkokkal rendelkező ruházat viselése a kötelező. Ezekre a célokra kiváló megoldás lehet például a 7 az 1-ben jól láthatósági kabát .

 

Ha többet szeretne tudni a jól láthatóságról, olvassa el következő cikkünket is: LINK

Tartalomhoz tartozó címkék: Munkavédelem