Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mit érdemes tudni az egyéni védőeszközökről?

Mit érdemes tudni az egyéni védőeszközökről?

Az egyéni védőeszközök olyan eszközök, amelyeket a munkavállalók azért viselnek, vagy tartanak maguknál, hogy csökkentsék a munkafolyamatból eredő kockázatokat és elkerüljék az esetleges baleseteket. Mivel ezen védőeszközök, és ezek lehetséges kiegésztésének skálája igen széles, fontos hogy az eszközök kiválasztását munkakörönként a munka jellegéhez igazítsuk! Meg kell jegyeznünk továbbá, hogy az egyéni védőeszközök biztosítása, használatának megkövetelése, és ellenőrzése a munkáltató feladata. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni és mit  érdemes tudni az egyéni védőeszközökről.

 

Az egyéni védőeszközök csoportosítása

Az  egyéni védőeszközöknek többféle szakmai csoportosítása létezik. A köznyelvben leggyakrabban (és az életben is úgy általában) az alábbiak szerint:

·       A fejet védő  eszközök, amik például a leeső tárgyak ellen nyújtanak védelmet.

·       Arcvédők, amelyek a mechanikai ártalmaktól és a vegyi anyagoktól óvnak meg.

·       Szemet védő eszközöket (védőszemüvegek csoportjai),

és az olyan hallást védő eszközöket, mint pl. a fültok, füldugóvagy a sisakra szerelt hallásvédők.

A légzés védők közé tartoznak a különböző szűrő típusú  légzésvédők (mint pl.: az ffp2-es maszkok és fél vagy teljes álarcok, amelyek többféle kialakításban találhatók meg. Illetve az izolációs légzésvédő készülékek ,amelyek levegő vagy oxigén betáplálással védik a használót az ártalmaktól.

végtagokat védő eszközök között a kéz és kar védelmére használhatunk különféle védőkesztyűket, alkar , könyök és csuklóvédőt, míg lábak n esetében a munkavédelmi cipő a leggyakoribb egyéni védőeszköz. A láb védelmére szolgáló eszközök védenek pl. a leeső tárgyaktól, a különböző vegyszerektől,,  hőtől, vagy épp a hideg ellen, valamint szigetelést biztosítanak az elektromos munkáknál.

védőeszkzök feladata, hogy megvédjék  a használóját  a különböző ártalmaktól.

Ezen védőeszközök  meg kell feleljenek a következő követelményeknek: 

·  megfelelő anyag és alkatrészek

· Kényelem

· Könnyedség, de megfelelő erősség

· Megfelelő légáteresztő képesség és melegtartás

· jól használhatóság és illeszkedése megfelelő legyen a használó részére.

Léteznek továbbá olyan védőeszközök, amelyek az egész test védelmére szolgálnak. Ide tartoznak a speciális védőruházatok és a leesés elleni védőeszközök, amelyek kényelmes és akadálymentes munkavégzést tesznek lehetővé.  Utóbbiakat magasban történő munka, veszélyes szintkülönbség, vagy  szokatlan helyzetben történő munkavégzés esetén alkalmazzák.  ezen védőeszközök legyakoribb elemei a testheveder, a rögzítőkötél, valamint a zuhanásgátló is. 

 

Milyen egyéni védőeszközöket alkalmazzunk?

Az egyéni védőeszközök esetében kiemelten fontos, hogy azokat munkakörhöz, (és ami még fontos, hogy a használóra) igazítva válasszuk ki. Mindemellett a későbbiekben nagy hangsúlyt kell fektetnünk azok  rendeltetésszerű használatára. Vagyis  elengedhetetlen feltétel, hogy a munkáltató rendelkezzen az egyéni védőeszköz tájékoztatójával és annak tartalmáról pontos információt adjon a dolgozó felé (munkavédelmi oktatás). Ahol ki kell térnie többek között a védőeszköz állapotára, annak rendben tartására.

Az egyéni védőeszközök működőképességére a Munkavédelmi törvény is kitér, miszerint a követelmények betartása hiányában, az egészséget vagy testi épséget veszélyeztető helyzetekben a munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést!

Nem véletlen. Hiszen a cél a munkabalesetek elkerülése, a munkavállalók egészségének és testi épségének megóvása kell legyen.

Ha ez nem volna elég, egy munkavédelmi ellenőrzés során az egyéni védőeszközök figyelmen kívül hagyásáért a munkáltató és a munkavállaló egyaránt bírságolható annak függvényében, hogy melyikük nem tartotta be az előírásokat.