Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így válassz munkavédelmi cipőt

Így válassz munkavédelmi cipőt

A kényelmetlen cipő megnehezíti a munkádat? Nem érzed magad biztonságban munkavégzés során? Most bebizonyítjuk, hogy a munkavédelmi cipő lehet kényelmes és biztonságos is egyszerre!

 

Mi az a munkavédelmi cipő?

Egy cipő abban az esetben tekinthető munkavédelmi lábbelinek, ha megfelel a munkavédelmi lábbeli szabvány előírásainak. 

A munka- és biztonsági lábbeliket a szabvány szerint két alapvető csoportba soroljuk:

- Orrmerevítővel rendelkező biztonsági lábbeli (EN ISO 20345:2011)

- Orrmerevítő nélküli munkalábbeli (EN ISO 20347:2011)

Az orrmerevítővel rendelkezők az ún. „S”-es lábbelik, az orrmerevítő nélküliek pedig az ún. „O”-s lábbelik. Emellett a szabvány előírja, hogy a munkavédelmi lábbeliknek zárt sarokrésszel, antisztatikus tulajdonságokkal, energiaelnyelő sarokkal, valamint fűtőolajjal szembeni ellenállással is rendelkezniük kell.

További szabvány szerinti követelmények lehetnek még pl. az ESD védelem, a hideg elleni védelem (CI), a vízállóság (WR), a hőálló talp (HRO) vagy a csúszásmentesség (SRA, SRB, SRC).

Összefoglalva a munkavédelmi lábbeli legfőbb funkciója, hogy megvédje a lábat a munkahelyi balesetektől, különös tekintettel a leeső, illetve szúró tárgyaktól. Emellett persze egyéb védelmi képességekkel is rendelkezhet (pl. villanyszerelő cipő, hegesztőbakancs), de manapság már a komfort és a design is fontos vásárlói szempont. 

 

Munkavédelmi cipőt szakmánkhoz válasszunk

A tökéletes lábbeli kiválasztásának első lépése saját igényeink felmérése. Fontos meghatározni, hogy milyen munkavégzéshez van szükségünk a cipőre. Munkakörünk speciális körülményeinek ismeretével közelebb kerülhetünk a megfelelő választáshoz.

Az „S”-es vagyis orrmerevítővel rendelkező lábbeliket általában olyan területeken írják elő, ahol leeső tárgyak veszélyeztethetik a lábat, vagy magas a ráhúzásos balesetek kockázata (pl. „béka” használata egy raktárban). 

Ezzel szemben az „O”-s, orrmerevítő nélküli lábbeliket olyan helyeken ajánlatos használni, ahol a dolgozó nincs kitéve ezen veszélyeknek. 

Mindemellett egyéb szempontokat is figyelembe vehetünk, mint pl. az ESD védelem vagy az SRC csúszásmentesség.

Bizonyos munkakörök esetében fontos ügyelni a talpátszúrás elleni védelemre is (pl. ács, asztalos). Számukra ezen előírásnak megfelelő lábbelit célszerű választani.

 

A megfelelő munkavédelmi cipő kényelmes

A jó munkavédelmi cipő alapvető tulajdonsága a kényelem, melyet könnyű és jól szellőző kialakítása biztosít. Fontos szempont a csúszás és talpátszúrás elleni védelem, valamint a lábujjvédelem a biztonságos munkavégzés érdekében. 

Figyelmet fordíthatunk a funkcionális tulajdonságok mellett az esztétikai értékekre is. Az ízlésvilágunknak megfelelő munkavédelmi cipő viselése pozitívan befolyásolhatja a munkavégzés hangulatát.

 

Miért fontos, hogy a megfelelő cipőt válasszuk?

A megfelelő lábbeli kiválasztása az egyik legfontosabb lépés a munkahelyi balesetek elkerülése érdekében. 

Meg kell győződnünk róla, hogy az általunk viselt cipő rendelkezik azon funkciókkal, melyek védelmet biztosítanak munkakörünk speciális körülményei esetén. Míg a szerelőknek olajálló talpra lesz szükségük, az öntödében dolgozó munkatársak a szélsőséges hő ellen szorulnak védelemre. 

A tökéletes lábvédelem érdekében érdemes egyeztetni munkahelyünk vezetőségével, hogy biztosan a szabványokhoz és előírásokhoz illeszkedő lábbelit vásároljuk meg. 

 

A munkavédelmi cipő kiválasztásának szempontjai

A munkavédelmi cipő kiválasztása esetén több szempontot is meg kell vizsgálni. 

Elsősorban győződjünk meg a cipő védelmi képességéről, hiszen ez elengedhetetlen része a munkavégzés megkezdésének. 

Figyelembe kell vennünk a munka típusát, valamint a lábbeli anyagát. Ilyen például a vízállóság és a hőállóság. 

Ne feledkezzünk meg a lábbeli méretéről és kivitelezéséről sem. A megfelelő méret eltalálása létfontosságú szempont kényelmünk megőrzése érdekében. Ne erőltessük bele lábunkat szűk, kényelmetlen cipőbe, mert abból akár sérülés is lehet.

Ezekre a szempontokra mindig érdemes odafigyelni:

  • Milyen anyagból készült

  • Védelmi képesség

  • Komfort, kényelem

  • Talpkialakítás

  • Kapli és köztalp anyaga

 

Mi a különbség a különböző márkák között?

Mivel számtalan gyártó kínál munkavédelmi lábbeliket, és rendkívül nagy a kínálat a piacon, a megfelelő cipő kiválasztása érdekében érdemes alaposan tájékozódni.

A W-Protect-nél forgalmazott munkavédelmi cipő márkák szinte minden igényt kielégítenek. Legyen szó sportosabb, hagyományosabb, alap, közép vagy akár prémium kategóriás lábbeliről.

Amennyiben sportos lábbelit keresel, elsősorban a Pumát, a Sparcot és az Albatrost ajánljuk.

Abban az esetben, ha a hagyományos formát preferálod, a Portwest, Cerva, Panda, Exena, Coverguard termékek nyerhetik el tetszésed.

Ha rendkívül kényelmes és széles választékkal rendelkező lábbelikre vágysz, akkor pedig a BASE márka a jó választás.

Bármi is az szempont, mi szívesen segítünk megtalálni a számodra legmegfelelőbb lábbelit, és megmutatjuk, melyik márkának mi az előnye. 

A védelmi képesség mellett fontos, hogy olyan cipőt válassz, ami kényelmes, megfelel az igényeidnek és szívesen is hordod!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Munkaruha