Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

5 tipp az ideális munkaruha kiválasztásához!

5 tipp az ideális munkaruha kiválasztásához!

Íme 5 bevált tippünk a munkaruházat kiválasztásához! Ha ezeket végigvesszük a választás során, 100%-osan jó döntést hozunk!

A tökéletes munkaruha kiválasztása során 3 szempontot érdemes figyelembe vennünk:

  1. A felhasználási környezetet, munkakörülményeinket
  2. Munkavégzésünkre vonatkozó munkavédelmi előírásokat
  3. Egyéb személyes igényünket (például: kényelem, anyag allergia, szokásaink)

Íme az 5 biztos tippünk a választáshoz:

  1. Vizsgáljuk meg tevékenységünket és munkakörnyezetünket!

Munkaruhát minden esetben egy konkrét tevékenységhez, feladatkörhöz választunk., így mi is elsőként arra kérdezünk rá Ügyfeleinknél, hogy milyen munkára és milyen környezetben szeretné használni öltözetét. Hiszen míg egy vegyipari dolgozónak lángálló és antisztatikus védőruházatra van szüksége, úgy egy autószerelőnek megfelelő lehet egy vékonyabb anyagú, nagy mozgásszabadságot biztosító fazonú munkaruha. Így mindenképpen célszerű végiggondolnunk, hogy munkánk során milyen körülmények között, milyen feladatok során szeretnénk munkaruhánkat hordani.

  1. Válasszuk ki a megfelelő típust!

Általános célra a legtöbb munkaruha alkalmas, azonban a védőöltözetünk típusát a munkakörünk követelményei határozzák meg. Míg például a mozgékonyságot, ügyességet igénylő munkáknál vékonyabb anyagú, rugalmas ruházat javasolt, nehéz fizikai munkavégzés során erősebb, strapabíróbb anyagú, vastag ruha viselete célszerű.

Nézzük, a legnépszerűbb ruhadarabok esetében miből választhatunk! A munkakabátokkal kapcsolatban a legkardinálisabb kérdés, hogy gumírozott derekút vagy normál derekút szeretnénk. Míg a gumis derék jobban tart, gyakran felhúzódhat, és ez kényelmetlen lehet viselőjének. A sima derekú kabát ezzel ellentétben sosem húzódik fel, azonban nem nyújt olyan biztos tartást. Munkanadrágok esetében választhatunk a deréknadrágok és a kertésznadrágok (más néven melles nadrágok) közül, illetve bizonyos szakmáknál az overál viselete a jellemző.

  1. Figyeljünk az anyagösszetételre!

A választásnál a ruha anyagának összetétele is meghatározó. Míg például nagy mechanikai igénybevétel során erősebb, vastagabb anyagú pamut munkaruha javasolt, a könnyebb fizikai munkák végzéséhez vékonyabb, kényelmesebb pamut, illetve kevertszálas anyagú ruházat ajánlott.

Hegesztéssel kapcsolatos munkavégzés esetén lángálló ruházat viselése indokolt. Erős vegyszerekkel és elektromos eszközökkel való érintkezés során pedig saválló és/vagy antisztatikus ruházat a megfelelő választás. Ez esetben is a munkakörülményeink és a tevékenységünk a mérvadó a választásnál.

  1. Van speciális védelemre való igényünk?

Mindig érdemes végiggondolnunk, hogy milyen speciális hatásoknak vagyunk kitéve munkavégzés közben. Gyenge, éjszakai megvilágításban történő munkavégzés során jól láthatósági öltözet az indokolt viselet. Hidegben végzett munkaruha esetén téli béléssel ellátott munkaruhát érdemes hordanunk. Csapadékos, esős időben több típusú vízálló ruhadarab közül választhatunk (esőkabát, esőoverál, esőöltöny). Faipari, illetve egyéb vágóeszközökkel végzendő munkák során a vágásbiztos öltözet a javasolt. Vegyszerekkel való munkavégzés esetén mindenképpen minősített vegyszerálló vagy antisztatikus anyagú ruhák viselete a kötelező.

  1. Fazon és színválaszték. Fontos, nem fontos?

A munkaruha kiválasztása során a ruha szabása/fazonja és színe a legtöbb esetben teljesen a saját ízlésünkön múlik. Ez alól kivételt képeznek azon esetek, ahol a munkáltató ragaszkodik egy adott színhasználathoz. Mi is egyébként azt javasoljuk, hogy a cégek, vállalkozások egységes védőöltözetet biztosítsanak munkavállalóik számára. Ez nem csak esztétikailag fontos: az egységes megjelenés profizmust és bizalmat áraszt.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Munkaruha Munkavédelem